Парламентът разглежда на първо четене предложенията за изменение и допълнение на

...
Парламентът разглежда на първо четене предложенията за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Облагат бакшишите с данък и приравняват гражданските към трудовите договори, реши парламентът на първо четене

Парламентът преглежда на първо четене предложенията за изменение и допълнение на Закона за налозите върху физическите лица, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

Законопроектът бе признат със 102 гласа " за ", 41 бяха " срещу ", а 18 се въздържаха. 

Той е част от данъчните закони, импортирани от Министерския съвет. Промените предвижат премахването на благоприятни условия за неточно пояснение и използване на закона, както и основаването на ограничения за предотвратяването на отбягване на данъчно облагане.

Промените плануват задграничните физически лица да бъдат облагани с по реда на Закона за налозите върху физическите лица единствено за приходи от източник в страната.

Въвеждат се и нормативно приети разноски за приходите от продажба или подмяна на финансови активи, в това число виртуални карти – 10% при определянето на облагемия приход от продажба или подмяна на финансови активи и задгранична валута. Виртуалните валути пък се дефинират като финансов актив.

Друг текст пък показва, че работодателите ще би трябвало да дават информация за необлагаемите приходи ( бел. от ред. – ваучери за храна, командировъчни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се откри действителния приход от за осъществения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на " необлагаем приход “.

Със законопроекта се планува и разширението на понятието " трудови правни отношения “, като се прибави и наемането на хора, без да е подписан трудов контракт. Идеята е да се прекъсне " прикриването “ на сключването на цивилен контракти за укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния приход, като се внасят такива с по-малък размер.

Друга смяна пък изисква неопределените спомагателни парични заплащания да се таксуват с налог. Това на процедура значи, че бакшишите ще бъдат облагани с налог.

Дебатите

Павела Митова от Има Такъв Народ съобщи, че гражданските контракти са направени за осъществяването на определна работа за съответен период. Ако бъде признато предлагането гражданските контракти да бъдат приравнени към трудовите, това значи, че възложителят и изпълнителят ще заплащат налози осигуровки върху разноските.

От Българска социалистическа партия обявиха, че измененията са " недомислени, трудноосъществими и неприемливи ". Те считат, че няма по какъв начин бакшишите да се таксуват с налог. Според Георги Гьоков това не може да бъде мярка за изсветляване на стопанската система. 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС също бе сериозен към предлагането за облагане на бакшишите. Той дефинира мярката като " смайваща " и акцентира, че държавното управление не е планувало никакви средства за бранш " Туризъм " по ПВУ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР